Noem een paar Italiaanse gerechten en de meesten zullen gelijk aan pizza, pasta en tiramisu denken. Ontzéttend lekker, maar er zijn er nog zoveel meer die én de moeite waard zijn én een stuk minder bekend.

1. Roomijs op basis van olijfolie

Roomijs op basis van… wat?! Hoe gek het ook klinkt, de olijfolie geeft het ijs een superrijke en bijzondere smaak. Het proberen waard dus!

9229447393_a1e351e0b0_b-512x347

2. Parmigiana bianca

Melanzane alla parmigiana (laagjes geroosterde aubergine met tomatensaus en mozzarella) is favoriet bij velen, maar heb je ooit gehoord van broertje parmigiana bianca? Deze versie wordt gemaakt zonder de tomatensaus en mét twee soorten kaas.

3. Gefrituurde artisjokken

Officieel heet dit gerecht carciofi alla giudia (Romeins-Joodse artisjokken) en je hebt er slechts vijf ingrediënten voor nodig: artisjokken, citroenen, olie om in te frituren, peper en zout. Een perfect gerecht om je gasten te verrassen.

177336735

4. Pesto trapanese

Oh, wat kunnen wij genieten van deze variant op de klassieke pesto! Gemaakt met verse tomaten, amandelen en parmezaanse kaas is dit een stap richting de foodie hemel. Een goddelijk recept van Jamie Oliver vind je hier.

5. Fonduta con tartufi

Kaasfondue met truffel. Kan jij een reden bedenken om het niet te willen eten? Juist.

6. Pane frito

Pane frito is letterlijk vertaald gefrituurd of gebakken brood en is eigenlijk een grown up version van wentelteefjes door de toevoeging van (gekookte) wijn. Klik hier voor een fijn recept van Food52.

Wentelteefjes stock

7. Basilcello

Gek op zowel limoncello als baslicum? Dan is deze likeur waarschijnlijk voor jou je-van-het. In dit recept wordt slechts wodka en een flinke bos basilicumblaadjes gebruikt.

8. Cotoletta alla Milanese

‘Alla Milanese’ staat in de Italiaanse keuken meestal voor gepaneerd, en in dit geval gepaneerde kalfskoteletten. Supersimpel, op-en-top Italiaans en ie-de-reen vindt het lekker! Bak in de boter en serveer met een partje citroen.

9. Rigatoni met venkel en kalfsworst

Oeps, een tweede pastagerecht in deze lijst, terwijl we nog zo hadden gezegd: niet de bekendste! Maar oké, we kunnen het niet laten. Deze variant is namelijk alles behalve ‘standaard’, simpel en ó-so-good! Je vindt het recept hier.

10. Kip cacciatore

Kip cacciatore is en langzaam gegaarde stoof van kip in tomatensaus. Dit schreeuwt ‘comfort food’ en is alles wat we willen op een regenachtige avond met een flink stuk brood en een goed glas wijn.

IMG_8890-512x341

via Culy.nl