Delicatessen

Klant komt overeen met zone 'Nederland'

Baba Rum

Baba rum

Zuid-Italiaans lekkernij, kleine cakeje`s in Rum.

Uitstekend te gebruiken als dessert met slagroom of een bolletje ijs.

Een korte geschiedenis van Baba Rum

De uitvinding van een gastronomische koning

De legende neemt ons mee naar het kasteel van Lunéville in de jaren 1730, naar de tafel van “goede koning Stanislas”, Stanislas Leszczynski, koning van Polen en hertog van Lotharingen. Een enorme fijnproever. Een fan van zoetigheden in het bijzonder, die hem parten speelden, omdat suiker zijn tanden bedierf, zozeer zelfs dat, om de waarheid te zeggen, de koning geen tanden meer had. Wat betekent dat hij de brioche waar hij zo van houdt niet kan kauwen. Een soort kugelhopf die hij liet maken zoals de Poolse “babka”, broodjes op smaak gebracht met saffraan, gekonfijt fruit en sultana’s. De gulzigheid brengt hem op een geweldig idee:

Baba rum

Verzacht de brioche met wijn

Aangezien hij niet kan kauwen, kan hij heel goed schrokken, en de karaf goede wijn voor hem brengt hem op een geniaal idee: het broodje besprenkelen met wijn om het zachter te maken en dus gemakkelijk door te kunnen slikken met als bijkomend voordeel: de smaak van deze goede Tokaj-wijn, die in Hongarije wordt gemaakt en die de vorige hertog van Lotharingen eens per jaar naar Stanislas had gestuurd. Een fantastische wijn, die doet denken aan een late oogst Elzaswijn. Zo gezegd, zo gedaan, en Stanislaus bleef brioche eten, weggespoeld met wijn…

Het idee van de koning werd omgezet in baba-au-rhum door de nazaat van zijn banketbakker. Nicolas Störher kwam in 1735 op het idee om de Tokaj-wijn te vervangen door rum (goedkoper, want de Franse eilanden leverden er genoeg van). Hij voegde een beetje slagroom en een of twee gekonfijte vruchten toe en presenteerde het aan zijn klanten in de rue Montorgueil in Parijs.

Baba rum

Het was meteen een succes. En de baba werd een vaste waarde op 19e eeuwse bourgeoisie tafels. Een idee dat Italiaanse fijnproevers niet konden missen door hun touch toe te voegen: limoncello. Zo wordt hij in Italië bereid, waar hij “Napolitaanse baba” wordt genoemd.

  • Per pot met 8 stuks.

 8,95

No allergen information available.