Voeg de kunst van een zuivelboer uit Campania, Battipaglia van de streek Salerno, samen met zuivere buffelmelk. Wat je dan krijgt is de beroemdste Italiaanse kaas ter wereld. Prachtig elastisch, buitengewoon zacht en heerlijk fris. Het is dan ook onmogelijk om echte mozzarella met een andere kaas te verwarren.

Er ontstond verwarring doordat na de Tweede Wereldoorlog de vraag naar mozzarella enorm steeg, terwijl de buffelpopulatie juist afnam. Men bedacht een slim plan om ‘soortgelijke’ kaas te produceren. De productie bleef hetzelfde maar er werd koemelk gebruikt in plaats van buffelmelk. Deze mozzarella-achtige kaas gemaakt van koemelk heet ‘Fiordilatte’. Althans, deze kaas hoort zo te heten. Vaak staat er gewoon ‘Mozzarella’ op de verpakking.

buffelmozzarella

Het produceren van deze kaas gebeurt op een typisch Italiaanse manier. Het proces bestaat uit zeven afzonderlijke fasen. Van het melken van de buffel tot het onderdompelen van de Mozzarella in een pekelbad om het de juiste smaak te geven. In het kort: de boer kneed de wrongel van rauwe gestremde melk in heet water. Daarna wordt het tot ‘draad getrokken’ (pasta filata). Hierdoor ontstaat er een zachte en gladde kaasmassa met een zeer eigenzinnige textuur. Vervolgens snijdt de zuivelboer de juiste hoeveelheden af om afzonderlijke kaasjes te vormen. De naam ‘Mozzarrella’ is afgeleid van het werkwoord ‘mozzare’ wat ‘afsnijden betekend.’ Het verwijst naar een belangrijke fase in de kern van het productieproces van de betoverende buffelmozzarella.

Iedereen kent het, caprese. Een overheerlijk en doodsimpel gerechtje. Neem een gelijk gewicht tomaten en mozzarella en snij beiden in even dikke plakken. Leg de plakjes tomaat en mozzarella afwisselend op een bord met een stukje basilicumblad tussen de schijfjes. Bestrooi het met oregano, een beetje zout en gebruik een heerlijke olijfolie om het af te maken.

Bestel hier het heerlijke broodje Caprese met mozzarella of hier een losse bol mozzarella. Eetsmakelijk!