De is Trebbaniodruif een befaamde druif onder verschillende wijnen. Er worden naast wijnen, ook andere bijzondere producten gemaakt van deze druif  zoals de zeer bekende Aceto Balsamico. Deze azijn is afkomstig uit de streek Modena. Het is één van de nobelste producten die op een zeer speciale manier wordt gemaakt. Deze balsamicoazijn heeft een heerlijk, zachte, zoet-zure smaak en is dikker dan gewone azijn. Het is bijna stroperig.

De thuisbasis van het ‘zwarte goud uit Modena’ ligt in de regio Modena. Traditionele balsamico maken is een echte passie die je in je genen moet zitten en die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Op jaarbasis wordt er in totaal ongeveer 3000 liter Aceto Balsamico geproduceerd in de streek Modena. De producenten zijn dag in, dag uit druk met het produceren van Aceto Balsamico Tradizionale. Het product moet minimaal twaalf jaar rijpen, maar soms ligt het zelfs 25 jaar te rijpen.

De productie
De producenten van de balsamicoazijn laten het versgeperste druivensap (de most), jarenlang rijpen in houten vaten. Van honderd liter most blijft er maar een paar liter (kostbare) Aceto over. De Aceto Balsamico blijft gedurende het rijpingsproces niet in hetzelfde vat zitten. Meestal wordt er gebruik gemaakt van vijf of zes vaatjes van aflopende grootte. Deze zijn ook gemaakt van verschillende soorten hout. Jonge Aceto Balsamico schijnt het beste te rijpen in een vat van moerbeihout en de oudste Aceto Balsamico in een eiken- of essenvat. Het eindresultaat is een prachtig, donkergekleurde azijn met een karakteristieke, soms zoete en volle smaak. Hoe langer de azijn kan rijpen, hoe rijker de uiteindelijke smaak is. Daarnaast neemt ook de zuurtegraad af. Dit houdt in dat de azijn zoeter en stroperiger wordt. Aceto Balsamico Tradizionale is volledig natuurlijk en wordt gemaakt zonder toevoeging van kruiden of andere smaakstoffen. Conserveringsmiddelen heeft hij niet nodig.

Aceto Balsamico di Modena

Combineren met
Aceto Balsamico past bij zeer veel verschillende gerechten: van voor- tot nagerechten en van pittig tot zoet. Een traditionele maar verrassende combinatie is een druppel Aceto Balsamico op een stukje Parmigiano Reggiano of Manchego. Probeer ook eens een paar druppels gesprenkeld over een aardbei. Heerlijk puur en onovertroffen. Verder is de Aceto Balsamico heerlijk op verse, gegrilde of gekookte groente. Zowel voor vis of vlees is deze azijn ook meer dan geschikt. Eigenlijk zorgt de Balsamico altijd voor een verrassende, smaakvolle finishing touch. Proberen maar!

Bij La Fermata
Uiteraard beschikt La Fermata over een aantal overheerlijke soorten balsamicoazijn. Wij hebben de Aceto Balsamico die twee, vier, zes, acht, tien of twaalf jaar hebben gerijpt. Allemaal zijn ze afkomstig uit de regio Modena en zijn mooi verpakt. Daarnaast is ook een prachtige witte balsamico, afkomstig uit Modena, te koop die vier jaar heeft gerijpt. Klik hier om alle soorten azijn te bekijken en te bestellen.