‘Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi’, oftewel: Kerst vier je met familie, Pasen met wie je wilt. Een Italiaans gezegde dat laat zien dat iedereen welkom is tijdens Pasen. Natuurlijk hebben de Italianen een aantal gebruiken die ieder jaar weer terugkeren tijdens deze feestdagen. Heeft u ook zin in prachtige Italiaanse paastafel? Bekijk dan hieronder de volgende tips voor een perfect Italiaans paasontbijt, paasborrel of paasdiner.

Italiaanse paasduif
Deze zoete cake met de naam La Colomba is een beetje te vergelijken met de panettone die de Italianen eten met Kerst. Deze cake in de vorm van een duif is een onmisbaar onderdeel van de Italiaanse paastafel. De cake staat voor vrede en de vele verschillende varianten zijn allemaal heerlijk bij een paasmaaltijd.

“Paaseitje”
Het verstoppen van Italiaanse paaseieren in de tuin heeft weinig zin, want deze zullen snel gevonden worden. Het zijn namelijk enorm grote paaseieren. De grote eieren zijn hol van binnen en bevatten een speeltje of cadeautje. De verpakking is prachtig met glinsterend papier. Om een echt persoonlijk paasei cadeau te geven laten sommige Italianen een speciaal ei maken in een banketbakkerij. Soms zijn de eieren dan nog groter en bevatten ze persoonlijke cadeaus, zoals nieuwe schoenen of een verlovingsring. La Fermata heeft nog een aantal eieren in de winkel staan van 500 gram, dus sla uw slag!

Frittata
Bij veel Italiaanse families staat er ook frittata op tafel. Dit is vergelijkbaar met een omelet. Iedere familie uit een andere streek heeft weer verschillende gebruiken binnen deze traditie. Sommige mensen maken de frittata al veel eerder klaar dan andere families. Ook verschillen vaak de ingrediënten. Zo bestaan er frittata’s met worst, ricotta, aspergers, aardappelen, peperoni of met kaas. Het Paasbrood mag niet absoluut niet missen naast deze lekkernij.

Hugo op tafel
Deze moderne aperitief uit het noorden van Italië mag ook zeker niet ontbreken. Dit ideale drankje is een sprankelende, verfrissende cocktail van prosecco, citroensap, 100% natuurlijke vliesbloesemsiroop, sodawater, ijsblokjes en wat muntblaadjes. Prima geschikt om voorafgaand aan de lunch of het diner te drinken. Dit bijzondere drankje is zo populair omdat er geen smaakstoffen, kleurstoffen of conserveringsmiddelen aan toe gevoegd zijn. Daarnaast bevat het kwalitatief hoogwaardige ingrediënten. Voor de goede fles Hugo kunt u langskomen bij La Fermata of klik hier om hem online te bestellen.

Lamsvlees
Traditiegetrouw wordt er tijdens Pasen in Italië veel lamsvlees gegeten. De handel van deze schattige diertjes rond de tijd van Pasen is zeer levendig. Het zijn de mannelijke lammetjes die bereidt worden voor Pasen, omdat zij geen melk produceren. Daarnaast speelt het lam een belangrijke rol in de katholieke kerk. Lamsvlees verwijst namelijk naar ‘het Lam Gods dat zijn leven gaf voor het heil van de wereld’.

Trouwens, wist je dat…
Vanaf goede vrijdag tot de paaszondag is in heel Italië geen kerkklok te horen. De kerkklokken luiden niet als symbool voor het lijden van Christus.