Nederland is goed in carnaval vieren, maar kennen wij net zo’n lekkernij tijdens carnaval als in Italië? De Cannoli uit Sicilië zijn ontstaan als carnavalslekkernij, maar zijn al snel een symbool voor de Siciliaanse keuken geworden. Deze zoete lekkernijen zijn in Italië nu het hele jaar verkrijgbaar en zelfs daarbuiten. In de Verenigde Staten zijn deze heerlijkheden ook ontzettend populair. De rolletjes zien ervan zichzelf heerlijk en aantrekkelijk uit, maar wat is het nu precies?

cannoli

‘Cannoli’ betekent letterlijk ‘kleine tunnel’. Een logische vertaling als je naar de Cannoli kijkt. De rolletjes zijn gemaakt van gefrituurd deeg waarin witte wijn is gebruikt. Vervolgens worden deze rolletjes gefrituurd. Dit gebeurt in wat reuzel of plantaardige olie. Nadat de rolletjes gefrituurd zijn, worden vaak de plakjes aan één kant met chocolade bestreken als een soort beschermlaagje. Pas daarna worden er rolletjes van gerold. Op deze manier kan de vulling de Cannoli niet slap maken. De vulling is een bijzonder mengsel van ricotta, chocoladestukjes en gesuikerde vruchtjes. Ricotta is een jonge kaas gemaakt van wei van schapen-, koeien-, geiten- of buffelmelk. In Sicilië maken ze gebruik van verse ricotta van schapenmelk. Dit maakt de Cannoli veel smaakvoller dan wanneer er langer houdbare ricotta van koeienmelk wordt gebruikt.

In de video hieronder is te zien hoe Cannolirolletjes gemaakt kunnen worden>

In Nederland zijn de Cannoli’s niet vaak te vinden. Gelukkig heeft La Fermata heerlijke Cannoli’s voor u klaar liggen met een vulling van schapenricotta. Het is een absolute aanrader voor bij een heerlijk dessert of als klein gebakje bij de koffie. Het is natuurlijk ook een optie om zelf Canolli te maken. Volgens verschillende recepten zijn er dan Cannolivormpjes nodig. Dit zijn ronde buisjes van rvs, maar een goedkoper en authentiek idee is om een schone bezemsteel of een andere ronde stok te gebruiken. De huisvrouwen op Sicilië doen het ook gewoon zo!

Bestel hier de Cannoli die La Fermata verkoopt of kom anders eens langs in de winkel!