Oorsprong
Een cantuccini is een prachtig traditioneel amandelkoekje uit Italië. De originele naam van deze lekkernij is Biscotti di Prato. Dit typisch Italiaanse koekje vindt namelijk haar oorsprong in de provincie Prato in Toscane. Biscotti is afgeleid van het woord ‘biscotus’ wat ‘twee keer gebakken’ betekent. Dit is een goede omschrijving voor dit koekje. De cantuccini wordt namelijk twee keer gebakken. Later is de naam verandert naar cantuccini wat is afgeleid van ‘cantucci’. Dit stamt af van het Latijnse woord ‘cantellus’ wat zoiets betekent als een sneetje brood.

Een patissier uit Prato, Antonio Mattei, heeft het oudste recept uit de 16e eeuw, de Bischotelli Fiorentini (biscuit gemaakt van eieren en amandelen) door middel van zijn ambacht, opnieuw in leven gebracht en een nieuwe impuls gegeven. De koekjes zijn heerlijk knapperig doordat deze dus twee keer worden gebakken. In Italië kun je deze knapperige amandelkoekjes voor belachelijk hoge prijzen kopen.

Vetvrij
Deze koekjes worden in Italië gezien als kersttraditie en is een lekkernij die overal bij past. Doordat de koekjes zo knapperig zijn het heerlijk om ze in een likeur of Vin Santo (Toscaanse dessertwijn) te dopen. Dip ze op een koude regenachtige dag eens in warme chocolade, een absolute aanrader. Bovendien zijn de cantuccini’s vetvrij. Hierdoor zijn ze ook nog eens heel lang te bewaren. Doordat de koekjes geen vet bevatten, behalve de noten (dat overigens goede vetzuren zijn), bezitten ze ook minder calorieën dan andere koekjes.

Recept
Als je ze gaat maken, maar er dan meteen lekker veel. Ze zijn prima te bewaren in een koektrommel of perfect als cadeautje. Met onderstaande hoeveelheden krijg je ongeveer 60 kleine koekjes (35-40 als je ze groot snijdt).

cantuccini

650 gr bloem
400 gr suiker
2 eetlepels honing
5 eieren
400 gr bruine amandelen, ongepeld
1 afgestreken theelepel zout
1 afgestreken theelepel zelfrijzend bakpoeder
de geraspte schil van een 1 citroen

Verwarm de oven voor op 180°C. Rooster de amandelen licht in een droge koekenpan op laag vuur en laat ze voor gebruik goed afkoelen. Doe suiker, bloem en het zelfrijzend bakmeel in een kom samen met het zout en de geraspte citroenschil. Voeg de eieren en de honig toe. Meng alles goed door elkaar tot je een dikke massa hebt. Deze massa blijft enigszins aan je handen plakken. Voeg vervolgens de geroosterde amandelen toe en verwerk ze in het deeg.

Bestrooi het werkblad met bloem en rol kleine porties deeg tot platte worstjes die ongeveer 3-4 cm breed en 2 cm dik zijn. Bedek een bakplaat met bakpapier en plaats de deegworstjes op een paar centimeters afstand van elkaar. Bak ze voor 15 minuten.

Haal de bakplaat uit de oven, plaats de deegworstjes voorzichtig op een snijplank en snijd ze in schuine plakjes van circa 1 cm dikte met een goede koksmes. Zet de cantuccini terug op de bakplaat en laat een beetje afstand tussen de koekjes onderling. Bak ze nog 15 minuten en laat ze daarna goed afkoelen. Smikkelen maar!

La Fermata
Wij verkopen ook heerlijke cantuccini’s die geïmporteerd zijn uit de regio van oorsprong, Toscane. Verwen jezelf en bestel hier cantuccini met amandelen en hier de cantuccini met chocolade.