Af en toe is het heerlijk om te genieten van iets bijzonder lekkers. Een tip waarmee dat kan is een stukje meringue taart. Meringue is een zoete lekkernij dat bestaat uit gedroogd schuim van met suiker opgeslagen eiwitten. Er bestaan verschillende soorten meringues. De drie soorten zijn: Franse meringue, Zwitserse meringue en Italiaanse meringue.

Zwitserse meringue is het oerschuim en werd door een Italiaanse banketbakker uitgevonden. Deze man noemde zijn prachtige creatie ‘meiringe’, naar het Zwitserse Meiringen. Inmiddels is de naam iets veranderd, maar is de smaak nog even uitmuntend als toen.

Drie soorten
Tussen de drie meringues zitten niet hele grote verschillen als er gekeken wordt naar de ingrediëntenlijst. De verschillen zitten vooral in de bereiding en dat bepaalt ook de moeilijkheidsgraad. Twee van de drie recepten kunnen bijvoorbeeld niet zonder suikerthermometer worden gemaakt waardoor het allemaal wat nauwer luistert. 

meringue taart

Zwitserse meringue
Een Zwitserse meringue is een op smaak gebracht, opgeklopt eiwit wat hard wordt in de oven. Door deze variant gaat alleen kristalsuiker. Voordat het de oven ingaat wordt het au bain-marie luchtig geklopt. De Zwitserse meringue voelt wat harder en grover aan dan de Franse meringue.

Franse meringue
De Franse soort wordt ook wel Hollandse meringue of rauw schuim genoemd. Dit recept bevat naast eiwitten ook fijne suiker en poedersuiker. Dit sla je zonder warmwaterbad luchtig totdat het redelijk stijf is.

Italiaanse meringue
Deze soort meringue is iets bewerkelijker dan de andere twee. De kristalsuiker moet namelijk eerst worden verhit tot een temperatuur van 121 graden. Het luistert met patisserie altijd erg nauw. Deze temperatuur kun je meten met een suikerthermometer. Vervolgens wordt de gesmolten suiker toegevoegd aan de geklopte eiwitten. Dit schuimdeeg wordt verwerkt in vullingen van bijvoorbeeld taarten of ter decoratie van desserts. Dit soort schuim wordt dus niet in de oven gebakken. Er kan wel een knapperig laagje worden aangebracht door een brander te gebruiken.

meringue taart

Wilt u zelf eens genieten van een heerlijke Meringue Torta? Bij La Fermata hebben wij een mooie meringue taart voor u klaar staan met een vulling van luchtige mascarpone, karamel en hazelnoot. Deze kunt u hier online bestellen.