Parmigiano Reggiano
Het is een prachtige kaas die iedereen bekend in de oren klinkt. Parmigiano Reggiano, de naam zegt het al, is afkomstig uit Parma. De kaas is ten eerste te herkennen aan de karakteristieke vorm, hij is erg groot en rond. De kaas gold in de middeleeuwen als een toeristische attractie van de stad Parma. Rond 1500 kregen de reizigers en pelgrims een stukje kaas aangeboden voorafgaand aan hun reis. Rond het jaar 1600 kreeg de Parmigiano Reggiano zijn karakteristieke merkteken. Nog steeds wordt deze Parmezaanse kaas, die inmiddels onderscheden is met het DOC-predikaat, op traditionele wijze geproduceerd.

De Parmezaanse kaas is snel te herkennen aan de sterke, volle smaak en de korrelige structuur. Daarnaast zijn er verschillende soorten Parmezaanse kazen. Zo heet alleen de kaas die al 800 jaar lang gemaakt wordt in de provincies Parma, Reggio Emilia, Modena, Mantua en Bologna, Parmigiano Reggiano. Binnen de Europese Unie heeft de kaas een beschermende oorsprongsbenaming. Dit betekent dat alleen de kaas die gemaakt is volgens de traditionele bereidingswijze, de naam Parmigiano Reggiano mag dragen. De kaas wordt uitsluitend gemaakt van verse, lokale koemelk. De melk die gebruikt wordt, mag alleen van vrij rondlopende dieren afkomstig zijn die alleen groenvoer hebben gekregen. Na de productie controleren de professionele kaasmakers elke kaas nauwkeurig. Als de kazen op kleine punten zijn afgekeurd, worden deze nog wel in de handel aangeboden. De naam mag dan niet op de korst of anders moet er een streep door de merknaam.

In deze video zie je de liefde voor deze kaas van de kaasboeren en hoe de productie in zijn werk gaat.

Weetjes
– Ruim 5.000 boeren leveren verse koemelk aan ruim 460 kleine kaasmakerijen, die hier volgens de traditionele DOP-regels kaas van maken.
– De Parmigiano Reggiano is zo bijzonder omdat hij pas na minstens twee jaar helemaal op smaak is.
– Voor 1 kilo gerijpte kaas is 16 liter koemelk nodig. Nagerekend betekent dit dat 500-600 liter koemelk nodig is voor 1 kaas van 32 kilo.
– De geliefde kaas is even kostbaar als geliefd. Zo geliefd zelfs, dat vrachtwagens die Parmigiano Reggiano vervoerden wel eens zijn overvallen.

Genieten maar
De Parmigiano Reggiano wordt aan veel gerechten toegevoegd om de smaaksensatie te verfijnen. De kaas wordt in dunne schilfers of vers grof geraspt toegevoegd aan gerechten als soepen, salades, carpaccio, pasta’s, sauzen en vele andere hoofdgerechten. Ook is de kaas perfect te combineren met kleine hapjes of als snack op een kaasplank. Om een optimaal genietmoment te creëren, kun je de kaas het beste combineren met een droge mousserende wijn of een mooie volle rode wijn.

De Parmigiano Reggiano en onze andere kazen zijn hier te bestellen in de webshop. Geniet ervan!