Het is een van de oudste Italiaanse smaakmakers en is niet meer weg te denken uit de Italiaanse keuken. De naam pesto komt van het Italiaanse woord ‘pestare’, dat ‘stampen’ betekent. Vroeger gebruikten de Italianen namelijk een vijzel om alle ingrediënten door elkaar te stampen. Tegenwoordig wordt meer gebruik gemaakt van een staafmixer of keukenmachine, maar de knarsende en stampende werking van de vijzel zorgt voor een vollere smaak.

Geschiedenis pesto
Maar waar komt pesto precies vandaan? Pesto kent een lange geschiedenis die waarschijnlijk is begonnen bij de Oude Romeinen. Zij aten al iets wat sterk leek op de pesto die wij kennen. Oorspronkelijk komt pesto uit de Italiaanse stad Genova uit de streek Ligurië. De klassieke variant van de pesto heet dan ook ‘Pesto alla Genovese’. In Genova wordt de oeroude smaakmaker al van oudsher, traditioneel gemaakt van verse basilicum, pijnboompitten, knoflook, pecorinokaas en olijfolie. De voorkeur ligt bij het gebruiken van olijfolie uit Ligurië, omdat deze olie bekend staat om de verfijnde kruidige en lichte smaak. Afhankelijk van de regio waarin de pesto is gemaakt wordt er Parmezaanse kaas of Siciliaanse schapenkaas toegevoegd.

Pesto

Rode pesto
Naast de bekende groene pesto bestaan er ook rode pesto’s. De twee bekendste zijn Pesto alla Calabrese (uit Calabria) en Pesto alla Siciliana (uit Sicilië). Pesto alla Calabrese wordt gemaakt door een gedeelte van de basilicum te vervangen door paprika. Ook wordt er peper toegevoegd aan het recept. In de Pesto alla Siciliana is een gedeelte van de basilicum vervangen door tomaten en worden in plaats van pijnboompitten, amandelen gebruikt.

La Fermata’s pesto
Veel mensen vinden onze huisgemaakte groene pesto erg lekker, waar wij uiteraard erg blij mee zijn! Wij gebruiken uitsluitend alleen maar verse ingrediënten en natuurlijke grondstoffen. Onze pesto bestaat uit verse basilicum, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, peper en zout en een fijne olijfolie. Bestel hier onze heerlijke, huisgemaakte groene pesto.