U heeft het ongetwijfeld al eens gegeten of zelf gekookt… risotto! Maar waar komt deze soort rijst eigenlijk vandaan? Bestaat er maar één risottokorrel of zijn er meerdere soorten? En wat is nu de beste bereidingswijze? La Fermata maakt het u allemaal duidelijk. Onderaan dit blog vindt u ons eigen recept voor een rijkelijke risotto.

Oorsprong risotto
Iedereen die denkt dat rijst alleen maar op Aziatische sawa’s groeit, heeft het goed mis. In Italië wordt namelijk al eeuwenlang risottorijst verbouwd. Het verhaal gaat dat de Arabieren de rijst introduceerde in Italië. Zij ontdekten namelijk dat op de Povlakte de ideale omstandigheden voor rijstteelt aanwezig waren. Op warme plekken in het water groeit rijst namelijk het beste. Ten noorden van de rivier Po zijn deze plekken zeker aanwezig. Op dit moment is het nog steeds het kloppende hart van de Italiaanse rijstproductie. Pavia is met 78.000 hectare aan rijstvelden de ‘rijsthoofdstad’ van Italië.

Verschillende soorten
Op al die verschillende rijstvelden groeit natuurlijk niet maar één soort risottorijst. Vandaag de dag zijn er drie soorten risotto te onderscheiden: Vialone Nano, Arborio en Carnaroli. De lekkerste risottokorrel is die van de Carnaroli. In deze grote korrel zit namelijk het meeste zetmeel en is dus ook het meest romig. Vialone Nano (nano betekent kleine) is de kleinste korrel van de drie. Meestal is de Vialone Nano te koop in de supermarkt. Bij La Fermata vindt u de koningen onder de rijstkorrels, namelijk de echte Carnaroli samen met de Arborio.
RISOTTO-SOORTEN

Recept | Risotto met zalm, spinazie en pesto
Hoofdgerecht voor twee personen

Ingrediënten
1 pak Carnoli of Arborio risotto
1 klontje boter
2 sjalotjes, fijngesnipperd
200 gr verse spinazie
100 gr gerookte zalm in reepjes
2 eetlepels Parmezaanse kaas
1 eetlepel verse basilicumblaadjes in reepjes
500 ml water
2 eetlepels huisgemaakte groene pesto

Bereiden
Doe de inhoud van het pak risotto in een pan met 500 ml koud water en breng het geheel al roerende aan de kook. Laat de risotto 13 minuten, zonder deksel op de pan, op middelhoog vuur koken. Verhit intussen een klontje boter in een koekenpan en fruit hierin de sjalotjes 2 minuten. Voeg de verse spinazie aan de sjalotjes toe en laat deze in 3 minuten op middelhoog vuur slinken. Neem de risotto van het vuur. Schep de spinazie met sjalotjes door de risotto. Plaats de deksel op de pan en laat de risotto nog 5 minuten nagaren. Roer de reepjes gerookte zalm door de risotto. Verdeel de risotto over 2-3 borden en garneer deze met heerlijke Parmezaanse kaas en reepjes basilicum.

Eet smakelijk!