“Trek mij omhoog” is wat Tirami sù betekent in het Italiaans. Dit betekent zoiets als “pep mij op”, en het is de waarheid. Dit heerlijke dessert brengt ons in de zevende hemel. De naam is afgeleid van de erg energierijke ingrediënten, namelijk eieren, suiker, koffie en mascarpone.

Klassieke tiramisu
Het dessert is bestaat uit twee lagen. De onderste laag bestaat uit savoiardi-biscuits (lange vingers). Deze zijn eerst verzadigd met espresso en vervolgens zijn ze besprenkeld met een sterke drank. Meestal is dit Marsalawijn. De bovenste laag van de tiramisu bestaat uit een mengsel van zabaglione en mascarpone. Zabaglione is een combinatie van suiker, eidooiers en Marsalawijn. Mascarpone is een frisse kaassoort op basis van lichte room. De tiramisu wordt afgemaakt met een topping van cacaopoeder.

Oorsprong
Er gaan veel verschillende verhalen rond over de oorsprong van tiramisu. Eén daarvan is dat de tiramisu aan het eind van de 16e eeuw speciaal werd uitgevonden voor het bezoek van de Toscaanse graaf, Cosimo III de Medici. Hij bezocht de stad Wenen en door middel van de tiramisu zou hij er een mooie herinnering aan overhouden. Volgens een ander verhaal werd de tiramisu tijdens de Renaissance gezien als een krachtig afrodisiacum dat werd gemaakt door Venetiaanse vrouwen. Zij dachten hierdoor meer energie te hebben voor in de nachtelijke uurtjes.

Tiramisu

Dit verassende dessert is enorm populair in Italië en in de rest van de wereld en heeft inmiddels veel verschillende varianten. Naast de originele versie met koffie zijn er heel verassende hartige en zoete varianten. Tiramisu is en blijft één van de belangrijkste symbolen van het authentieke Italië en Italiaanse gezelligheid.

Huisgemaakte tiramisu
Bij La Fermata hebben wij een heerlijke huisgemaakte tiramisu die u hier online kunt bestellen. Uiteraard staan ze ook altijd voor u klaar wanneer u langskomt in onze winkel.