De burgemeester van Bologna merkte tijdens zijn recente bezoek aan Londen op dat men daar spaghetti Bolognese kan bestellen, wat hij absurd vond. Spaghetti Bolognese is namelijk geen bestaand gerecht. De traditionele saus uit Bologna wordt niet met spaghetti gegeten, omdat deze te dun is om de rijke saus te ondersteunen. Bij spaghetti Bolognese eindigt de saus vaak op de bodem van de schaal en het bord. Echte Bolognese saus hoort bij pasta’s zoals tagliatelle, fettuccine en pappardelle
Het is de vraag of pasta bolognese wel uit Bologna komt. Historici zijn het er over eens dat het gerecht zijn oorsprong heeft in Imola, een stad die net ten westen van Bologna ligt, en de thuisbasis is van de vroegst gedocumenteerde ragù-saus, uit het einde van de 18e eeuw. De eerste keer dat ragoût wordt aangepast tot ragù, in combinatie met pasta is bij een saus gemaakt door de kok van de kardinaal van Imola, Alberto Alvisi.
Het recept bleef lang in Noord-Italie hangen. Maar toen kwam de tweede wereldoorlog.
Na de Tweede Wereldoorlog hielpen soldaten die terugkeerden van hun dienst in Italië bij de verspreiding van pasta bolognese door hun eigen versies van Italiaanse vlees- en pastagerechten mee naar huis te nemen.
Het eerste geschreven recept voor een vleessaus die ooit een “bolognese” wordt genoemd, komt van Pellegrino Artusi, een Italiaanse zakenman, wiens kookboek uit 1891 “La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene” of “Science in the Kitchen and the Art of Eating Well” werd een van de meest invloedrijke Italiaanse kookboeken aller tijden. Zijn recept voor maccheroni alla bolognese vereiste:
mager kalfsvlees, 150 gr boter, 40 geen kwart ui een halve worteltwee stelen witte bleekselderij , groene bleekselderij een snufje bloem en kopje bouillon, heel weinig zout peper en nootmuskaat
Artusi’s bolognese lijkt aardig op de moderne recepten. De enige grote verschillen waren het ruilen van kalfsvlees voor rundvlees en het toevoegen van een extra kopje volle melk en een halve kop wijn.
En wereldwijd, zelfs op veel plaatsen in Italië, eet je de topsaus met spaghetti.
La Fermata maakt deze Bolognesesaus volgens traditioneel recept en is verkrijgbaar in de winkel.