Olijfolie, het is een onmisbaar product tijdens het koken. Noem het maar gerust het vloeibare goud in jouw keuken. Een goede Italiaanse maaltijd kan niet zonder een perfecte olijfolie. Olijfolie is een puur en gezond product waar je mee kunt bakken, braden en waar je heerlijke sauzen en dressings mee kunt maken. Eigenlijk moet iedereen die regelmatig gebruik maakt van olijfolie, op de hoogte zijn van de achtergrond van dit product. Lees snel door en kom meer te weten over de oorsprong van olijfolie. Want wist jij dat olijfolie zowel uit het vruchtvlees als uit de olijfpitten wordt gewonnen?

Het productieproces
Je zou het misschien niet denken van een zomers product als olijven, maar alle olijven worden in de winter geplukt. Dit gebeurt van oktober tot januari om precies te zijn. Eerst zijn alle olijven groen. Maar naarmate de tijd verstrijkt en de olijven rijper worden, veranderen ze in een paars tot zwarte kleur. Wanneer je olijven zou proeven die rechtstreeks van de boom zijn geplukt, dus ook de rijpe, krijg je een erg bittere smaak binnen. Om ze eetbaar te maken ondergaan tafelolijven verschillende behandelingen zoals pekelbaden. Dit alles gebeurt om de olijven zo heerlijk te laten smaken zoals we gewend zijn.

De olijvenplukkers vangen de olijven op in grote netten die op de grond zijn uitgelegd. Om de beste kwaliteit olie te creëren is het van groot belang dat de olijven binnen 24 uur geperst zijn. In de perserij gaan de olijven in een bad met koud water. Nadat ze gewassen zijn worden de olijven vermalen tot een dikke massa met pit en al. De makers verdelen deze massa op ronde matten die daarna worden opgestapeld en uitgeperst.

Het vocht dat vrijkomt bij deze handelingen is helemaal niet lekker en ontzettend bitter. Het bevat namelijk naast de olie met daarin prettige smaakstoffen, ook de in water opgeloste bittere smaakstoffen. Het doel is dan ook om deze nare smaken er snel uit te krijgen. Gelukkig gaat dit op een vrij simpele manier: door middel van een centrifuge wordt het onaangename vocht gescheiden van de overheerlijke olie. Sommige oliën worden vervolgens ook nog door dikke lagen papier gefilterd om ze meer helder te maken, anderen blijven prachtig troebel.

Olijfolie

Huisolie van La Fermata
La Fermata beschikt uiteraard over een prachtige huisolie. Het is een Zuid-Italiaanse ongefilterde olijfolie en gemaakt van 100% Peranzana olijven. De olijfolie is puur van smaak, heeft een prachtige, rijke kleur en is bijzonder geurig. De geur van verse olijven stroomt je neus binnen na het openen van de fles. Het is een Extra Vergine olijfolie die koud is geperst. Extra Vergine is een aanduiding voor de beste persing olijfolie. Deze olie is een echte aanrader voor iedereen die van gezond en lekker houdt. Olijfolie met een zuurtegraad tussen de 0,15% en 0,30% wordt gezien als uitmuntend. De huisolie van La Fermata heeft een zuurtegraad van minder dan 0,25%. Een topper onder de olijfolie dus!

Kun je niet langer wachten om te gaan kokkerellen met deze fantastische olijfolie? Bestel dan hier de huisolie van La Fermata. Maar niet alleen de huisolie van La Fermata is heerlijk, ook de andere oliën zijn het proberen waard!