Eigenlijk is alles wat op culinair gebied uit Italië komt goed. En laat ons oog nu gevallen zijn op wéér zo’n heerlijke – doch vrij onbekende – delicatesse uit la bella Italia. ‘Nduja is een pikante smeerbare worst gemaakt van varkensvlees en zongerijpte rode pepers.

‘Nduja komt uit de stad Spilinga in de Italiaanse provincie Calabrië. Een zuidelijke en zonnige provincie die bekend staat om al het lekkers dat er vandaan komt. Denk aan olijfolie, wijn, pasta en dus ook ‘nduja (letterlijk: worst).

‘Nduja wordt gemaakt van gemalen varkensvlees, vet, zout en zongerijpte rode pepers uit Calabrië en is heerlijk op een stokbroodje of bruschetta. Ook kan het aan je favoriete (pasta)saus toevoegen voor extra pit.

Pikant!
Omdat het vlees – nadat het samen met de pepers flink is gekneed – 2 weken tot een jaar te drogen wordt gehangen, krijgt het alle tijd om lekker pikant te worden. Daarom is ‘ndunja voor ons wellicht iets té pittig. Dat is gemakkelijk op te lossen door er wat olijfolie aan toe te voegen en de pasta daarmee te verzachten. Óf serveer het in combinatie met ricotta. Nog heel lekker ook.

Waar te koop?
Gelukkig hoef je voor een potje ‘nduja niet af te reizen naar Zuid-Italië, maar kan je het ook online bestellen. Mocht je in de regio zijn, dan haal je natuurlijk een potje in Calabrië.