Panettone is een prachtig traditioneel gebak uit Milaan met een oeroude geschiedenis. Het recept dat tegenwoordig nog steeds wordt gebruikt stamt al uit de 15e eeuw. De panettone stond voor het eerst op tafel bij Ludovico Sforza de Moor, de heer van Milaan in die tijd. In 1495 tijdens Kerst zette zijn chef Antonio Toni, een heerlijk dessert voor zijn gasten op tafel. Het droeg de naam: ‘panis quidam acinis uvae confectus’, of korter gezegd, rozijnenbrood. Het smaakte hertog Ludovico meteen naar meer en verzocht Antonio Toni om zijn recept aan alle bakkers in Milaan te geven. Het meteen populaire brood kreeg de naam van de maker: ‘pane di Toni’, maar vandaag beter bekend als panettone.

Naarmate de tijd verstrijkt werd panettone samen met een heerlijke fles zoete mousserende Moscato, hét kerstgeschenk van de eigenaar van de fabriek, de padrone, aan al zijn werknemers. Tegenwoordig loopt iedereen in heel Italië rond Kerstmis met alle soorten en maten panettoni die stuk voor stuk prachtig zijn verpakt. De Italianen zien deze heerlijke broden als hét Italiaanse kerstgeschenk.

Wil jij de Kerst in huis halen op een Italiaanse manier? Dan mag de panettone dus absoluut niet missen. Maar ook naast deze feestelijke dagen staat het Italiaanse brood gewoon op tafel. De panettone is dan ook niet te vergelijken met onze Nederlandse kerststol met spijs. De panettone is heerlijk licht, zoet en luchtig en smaakt daarom het gehele jaar door. Rond het einde van het jaar is de panettone is alle soorten en maten verkrijgbaar. Ze zijn er met noten en krenten, met een luchtige roomsaus, , met prosecco, met de Italiaanse citroenlikeur Limoncello en dan is er ook nog een variant met chocolade en ga zo maar door.

Panettone

Het advies is: koop een panettone zodra je er een tegenkomt. De ervaring die volgt op het proeven van een panettone is moeilijk te omschrijven. Het is zo ontzettend zacht en luchtig, in zoiets heb je waarschijnlijk nog nooit je tanden gezet. Nuttig de overheerlijke panettone vooral niet alleen, maar geniet ervan met familie en vrienden!

Serveertip
Maak de panettone nog specialer door er zelf een vanillesaus aan toe te voegen en bestrooi het vervolgens rijkelijk met cacaopoeder.

Kan jij niet wachten om een heerlijke panettone op te smikkelen met vrienden en familie? Kies dan uit de verschillende panettones in de webshop van La Fermata!