{"id":3590,"date":"2016-02-14T12:14:11","date_gmt":"2016-02-14T12:14:11","guid":{"rendered":"http:\/\/woocommerce-232892-713841.cloudwaysapps.com\/?p=3590"},"modified":"2016-02-14T12:14:11","modified_gmt":"2016-02-14T12:14:11","slug":"pure-pesto","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/blog\/pure-pesto\/","title":{"rendered":"Pure pesto"},"content":{"rendered":"

Het is een van de oudste Italiaanse smaakmakers en is niet meer weg te denken uit de Italiaanse keuken. De naam pesto komt van het Italiaanse woord \u2018pestare\u2019, dat \u2018stampen\u2019 betekent. Vroeger gebruikten de Italianen namelijk een vijzel om alle ingredi\u00ebnten door elkaar te stampen. Tegenwoordig wordt meer gebruik gemaakt van een staafmixer of keukenmachine, maar de knarsende en stampende werking van de vijzel zorgt voor een vollere smaak.<\/p>\n

Geschiedenis pesto
\n<\/strong>Maar waar komt pesto precies vandaan? Pesto kent een lange geschiedenis die waarschijnlijk is begonnen bij de Oude Romeinen. Zij aten al iets wat sterk leek op de pesto die wij kennen. Oorspronkelijk komt pesto uit de Italiaanse stad Genova uit\u00a0de streek Liguri\u00eb. De klassieke variant van de pesto heet dan ook \u2018Pesto alla Genovese\u2019. In Genova wordt de oeroude smaakmaker al van oudsher, traditioneel gemaakt van verse basilicum, pijnboompitten, knoflook, pecorinokaas en olijfolie. De voorkeur ligt bij het gebruiken van olijfolie uit Liguri\u00eb, omdat deze olie bekend staat om de verfijnde kruidige en lichte smaak. Afhankelijk van de regio waarin de pesto is gemaakt wordt er Parmezaanse kaas of Siciliaanse schapenkaas toegevoegd.<\/p>\n\"Pesto\"<\/a>\n

Rode pesto<\/strong>
\nNaast de bekende groene pesto bestaan er ook rode pesto\u2019s. De twee bekendste zijn Pesto alla Calabrese (uit Calabria) en Pesto alla Siciliana (uit Sicili\u00eb). Pesto alla Calabrese wordt gemaakt door een gedeelte van de basilicum te vervangen door paprika. Ook wordt er peper toegevoegd aan het recept. In de Pesto alla Siciliana is een gedeelte van de basilicum vervangen door tomaten en worden in plaats van pijnboompitten, amandelen gebruikt.<\/p>\n

La Fermata\u2019s pesto
\n<\/strong>Veel mensen vinden onze huisgemaakte groene pesto erg lekker, waar wij uiteraard erg blij mee zijn! Wij gebruiken uitsluitend alleen maar verse ingredi\u00ebnten en natuurlijke grondstoffen. Onze pesto bestaat uit verse basilicum, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, peper en zout en een fijne olijfolie. Bestel
hier<\/a> onze heerlijke, huisgemaakte groene pesto.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Het is een van de oudste Italiaanse smaakmakers en is niet meer weg te denken uit de Italiaanse keuken. De naam pesto komt van het Italiaanse woord \u2018pestare\u2019, dat \u2018stampen\u2019 betekent. Vroeger gebruikten de Italianen namelijk een vijzel om alle ingredi\u00ebnten door elkaar te stampen. Tegenwoordig wordt meer gebruik gemaakt van een staafmixer of keukenmachine,… Lees meer »<\/a><\/p>\n","protected":false},"author":2,"featured_media":3591,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[151],"tags":[521,518,524,523,277,407,503,520,522,519],"acf":[],"yoast_head":"\nPure pesto | La Fermata<\/title>\n<meta name=\"description\" content=\"Het is een van de oudste Italiaanse smaakmakers en is niet meer weg te denken uit de Italiaanse keuken, pure pesto!\" \/>\n<meta name=\"robots\" content=\"index, follow, max-snippet:-1, max-image-preview:large, max-video-preview:-1\" \/>\n<link rel=\"canonical\" href=\"https:\/\/www.la-fermata.nl\/blog\/pure-pesto\/\" \/>\n<meta property=\"og:locale\" content=\"nl_NL\" \/>\n<meta property=\"og:type\" content=\"article\" \/>\n<meta property=\"og:title\" content=\"Pure pesto\" \/>\n<meta property=\"og:description\" content=\"Het is een van de oudste Italiaanse smaakmakers en is niet meer weg te denken uit de Italiaanse keuken, pure pesto!\" \/>\n<meta property=\"og:url\" content=\"https:\/\/www.la-fermata.nl\/blog\/pure-pesto\/\" \/>\n<meta property=\"og:site_name\" content=\"La Fermata\" \/>\n<meta property=\"article:publisher\" content=\"https:\/\/www.facebook.com\/lafermata.nl\/\" \/>\n<meta property=\"article:published_time\" content=\"2016-02-14T12:14:11+00:00\" \/>\n<meta property=\"og:image\" content=\"https:\/\/www.la-fermata.nl\/wp-content\/uploads\/2016\/02\/Pesto2.jpg\" \/>\n\t<meta property=\"og:image:width\" content=\"5616\" \/>\n\t<meta property=\"og:image:height\" content=\"1872\" \/>\n\t<meta property=\"og:image:type\" content=\"image\/jpeg\" \/>\n<meta name=\"author\" content=\"Ron van Kuijen\" \/>\n<meta name=\"twitter:card\" content=\"summary_large_image\" \/>\n<meta name=\"twitter:label1\" content=\"Geschreven door\" \/>\n\t<meta name=\"twitter:data1\" content=\"Ron van Kuijen\" \/>\n\t<meta name=\"twitter:label2\" content=\"Geschatte leestijd\" \/>\n\t<meta name=\"twitter:data2\" content=\"2 minuten\" \/>\n<script type=\"application\/ld+json\" class=\"yoast-schema-graph\">{\"@context\":\"https:\/\/schema.org\",\"@graph\":[{\"@type\":\"Article\",\"@id\":\"https:\/\/www.la-fermata.nl\/blog\/pure-pesto\/#article\",\"isPartOf\":{\"@id\":\"https:\/\/www.la-fermata.nl\/blog\/pure-pesto\/\"},\"author\":{\"name\":\"Ron van Kuijen\",\"@id\":\"https:\/\/www.la-fermata.nl\/#\/schema\/person\/fd3a56a22e4adc434d6c822572cbd9e7\"},\"headline\":\"Pure pesto\",\"datePublished\":\"2016-02-14T12:14:11+00:00\",\"dateModified\":\"2016-02-14T12:14:11+00:00\",\"mainEntityOfPage\":{\"@id\":\"https:\/\/www.la-fermata.nl\/blog\/pure-pesto\/\"},\"wordCount\":315,\"commentCount\":0,\"publisher\":{\"@id\":\"https:\/\/www.la-fermata.nl\/#organization\"},\"image\":{\"@id\":\"https:\/\/www.la-fermata.nl\/blog\/pure-pesto\/#primaryimage\"},\"thumbnailUrl\":\"https:\/\/www.la-fermata.nl\/wp-content\/uploads\/2016\/02\/Pesto2.jpg\",\"keywords\":[\"basilicum\",\"Groene pesto\",\"Italiaanse smaakmaker\",\"knoflook\",\"olijfolie\",\"Parmezaanse kaas\",\"pesto\",\"Pesto alle Genovese\",\"pijnboompitten\",\"Rode pesto\"],\"articleSection\":[\"Inspiratie\"],\"inLanguage\":\"nl-NL\",\"potentialAction\":[{\"@type\":\"CommentAction\",\"name\":\"Comment\",\"target\":[\"https:\/\/www.la-fermata.nl\/blog\/pure-pesto\/#respond\"]}]},{\"@type\":\"WebPage\",\"@id\":\"https:\/\/www.la-fermata.nl\/blog\/pure-pesto\/\",\"url\":\"https:\/\/www.la-fermata.nl\/blog\/pure-pesto\/\",\"name\":\"Pure pesto | La Fermata\",\"isPartOf\":{\"@id\":\"https:\/\/www.la-fermata.nl\/#website\"},\"primaryImageOfPage\":{\"@id\":\"https:\/\/www.la-fermata.nl\/blog\/pure-pesto\/#primaryimage\"},\"image\":{\"@id\":\"https:\/\/www.la-fermata.nl\/blog\/pure-pesto\/#primaryimage\"},\"thumbnailUrl\":\"https:\/\/www.la-fermata.nl\/wp-content\/uploads\/2016\/02\/Pesto2.jpg\",\"datePublished\":\"2016-02-14T12:14:11+00:00\",\"dateModified\":\"2016-02-14T12:14:11+00:00\",\"description\":\"Het is een van de oudste Italiaanse smaakmakers en is niet meer weg te denken uit de Italiaanse keuken, pure pesto!\",\"breadcrumb\":{\"@id\":\"https:\/\/www.la-fermata.nl\/blog\/pure-pesto\/#breadcrumb\"},\"inLanguage\":\"nl-NL\",\"potentialAction\":[{\"@type\":\"ReadAction\",\"target\":[\"https:\/\/www.la-fermata.nl\/blog\/pure-pesto\/\"]}]},{\"@type\":\"ImageObject\",\"inLanguage\":\"nl-NL\",\"@id\":\"https:\/\/www.la-fermata.nl\/blog\/pure-pesto\/#primaryimage\",\"url\":\"https:\/\/www.la-fermata.nl\/wp-content\/uploads\/2016\/02\/Pesto2.jpg\",\"contentUrl\":\"https:\/\/www.la-fermata.nl\/wp-content\/uploads\/2016\/02\/Pesto2.jpg\",\"width\":5616,\"height\":1872,\"caption\":\"Groene pesto\"},{\"@type\":\"BreadcrumbList\",\"@id\":\"https:\/\/www.la-fermata.nl\/blog\/pure-pesto\/#breadcrumb\",\"itemListElement\":[{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":1,\"name\":\"Home\",\"item\":\"https:\/\/www.la-fermata.nl\/\"},{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":2,\"name\":\"Pure pesto\"}]},{\"@type\":\"WebSite\",\"@id\":\"https:\/\/www.la-fermata.nl\/#website\",\"url\":\"https:\/\/www.la-fermata.nl\/\",\"name\":\"La Fermata\",\"description\":\"Italiaanse Delicatessen\",\"publisher\":{\"@id\":\"https:\/\/www.la-fermata.nl\/#organization\"},\"potentialAction\":[{\"@type\":\"SearchAction\",\"target\":{\"@type\":\"EntryPoint\",\"urlTemplate\":\"https:\/\/www.la-fermata.nl\/?s={search_term_string}\"},\"query-input\":\"required name=search_term_string\"}],\"inLanguage\":\"nl-NL\"},{\"@type\":\"Organization\",\"@id\":\"https:\/\/www.la-fermata.nl\/#organization\",\"name\":\"La Fermata\",\"url\":\"https:\/\/www.la-fermata.nl\/\",\"logo\":{\"@type\":\"ImageObject\",\"inLanguage\":\"nl-NL\",\"@id\":\"https:\/\/www.la-fermata.nl\/#\/schema\/logo\/image\/\",\"url\":\"https:\/\/www.la-fermata.nl\/wp-content\/uploads\/2016\/03\/Fermata-logo.jpg\",\"contentUrl\":\"https:\/\/www.la-fermata.nl\/wp-content\/uploads\/2016\/03\/Fermata-logo.jpg\",\"width\":253,\"height\":121,\"caption\":\"La Fermata\"},\"image\":{\"@id\":\"https:\/\/www.la-fermata.nl\/#\/schema\/logo\/image\/\"},\"sameAs\":[\"https:\/\/www.facebook.com\/lafermata.nl\/\",\"https:\/\/www.instagram.com\/lafermatadelicatessen\/\"]},{\"@type\":\"Person\",\"@id\":\"https:\/\/www.la-fermata.nl\/#\/schema\/person\/fd3a56a22e4adc434d6c822572cbd9e7\",\"name\":\"Ron van Kuijen\",\"image\":{\"@type\":\"ImageObject\",\"inLanguage\":\"nl-NL\",\"@id\":\"https:\/\/www.la-fermata.nl\/#\/schema\/person\/image\/\",\"url\":\"https:\/\/secure.gravatar.com\/avatar\/8a0c867298e36d4d90be20459cf1055a?s=96&d=mm&r=g\",\"contentUrl\":\"https:\/\/secure.gravatar.com\/avatar\/8a0c867298e36d4d90be20459cf1055a?s=96&d=mm&r=g\",\"caption\":\"Ron van Kuijen\"},\"sameAs\":[\"https:\/\/www.la-fermata.nl\"],\"url\":\"https:\/\/www.la-fermata.nl\/author\/ron\/\"}]}<\/script>\n<!-- \/ Yoast SEO Premium plugin. -->","yoast_head_json":{"title":"Pure pesto | La Fermata","description":"Het is een van de oudste Italiaanse smaakmakers en is niet meer weg te denken uit de Italiaanse keuken, pure pesto!","robots":{"index":"index","follow":"follow","max-snippet":"max-snippet:-1","max-image-preview":"max-image-preview:large","max-video-preview":"max-video-preview:-1"},"canonical":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/blog\/pure-pesto\/","og_locale":"nl_NL","og_type":"article","og_title":"Pure pesto","og_description":"Het is een van de oudste Italiaanse smaakmakers en is niet meer weg te denken uit de Italiaanse keuken, pure pesto!","og_url":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/blog\/pure-pesto\/","og_site_name":"La Fermata","article_publisher":"https:\/\/www.facebook.com\/lafermata.nl\/","article_published_time":"2016-02-14T12:14:11+00:00","og_image":[{"width":5616,"height":1872,"url":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/wp-content\/uploads\/2016\/02\/Pesto2.jpg","type":"image\/jpeg"}],"author":"Ron van Kuijen","twitter_card":"summary_large_image","twitter_misc":{"Geschreven door":"Ron van Kuijen","Geschatte leestijd":"2 minuten"},"schema":{"@context":"https:\/\/schema.org","@graph":[{"@type":"Article","@id":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/blog\/pure-pesto\/#article","isPartOf":{"@id":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/blog\/pure-pesto\/"},"author":{"name":"Ron van Kuijen","@id":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/#\/schema\/person\/fd3a56a22e4adc434d6c822572cbd9e7"},"headline":"Pure pesto","datePublished":"2016-02-14T12:14:11+00:00","dateModified":"2016-02-14T12:14:11+00:00","mainEntityOfPage":{"@id":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/blog\/pure-pesto\/"},"wordCount":315,"commentCount":0,"publisher":{"@id":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/#organization"},"image":{"@id":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/blog\/pure-pesto\/#primaryimage"},"thumbnailUrl":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/wp-content\/uploads\/2016\/02\/Pesto2.jpg","keywords":["basilicum","Groene pesto","Italiaanse smaakmaker","knoflook","olijfolie","Parmezaanse kaas","pesto","Pesto alle Genovese","pijnboompitten","Rode pesto"],"articleSection":["Inspiratie"],"inLanguage":"nl-NL","potentialAction":[{"@type":"CommentAction","name":"Comment","target":["https:\/\/www.la-fermata.nl\/blog\/pure-pesto\/#respond"]}]},{"@type":"WebPage","@id":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/blog\/pure-pesto\/","url":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/blog\/pure-pesto\/","name":"Pure pesto | La Fermata","isPartOf":{"@id":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/#website"},"primaryImageOfPage":{"@id":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/blog\/pure-pesto\/#primaryimage"},"image":{"@id":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/blog\/pure-pesto\/#primaryimage"},"thumbnailUrl":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/wp-content\/uploads\/2016\/02\/Pesto2.jpg","datePublished":"2016-02-14T12:14:11+00:00","dateModified":"2016-02-14T12:14:11+00:00","description":"Het is een van de oudste Italiaanse smaakmakers en is niet meer weg te denken uit de Italiaanse keuken, pure pesto!","breadcrumb":{"@id":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/blog\/pure-pesto\/#breadcrumb"},"inLanguage":"nl-NL","potentialAction":[{"@type":"ReadAction","target":["https:\/\/www.la-fermata.nl\/blog\/pure-pesto\/"]}]},{"@type":"ImageObject","inLanguage":"nl-NL","@id":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/blog\/pure-pesto\/#primaryimage","url":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/wp-content\/uploads\/2016\/02\/Pesto2.jpg","contentUrl":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/wp-content\/uploads\/2016\/02\/Pesto2.jpg","width":5616,"height":1872,"caption":"Groene pesto"},{"@type":"BreadcrumbList","@id":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/blog\/pure-pesto\/#breadcrumb","itemListElement":[{"@type":"ListItem","position":1,"name":"Home","item":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/"},{"@type":"ListItem","position":2,"name":"Pure pesto"}]},{"@type":"WebSite","@id":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/#website","url":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/","name":"La Fermata","description":"Italiaanse Delicatessen","publisher":{"@id":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/#organization"},"potentialAction":[{"@type":"SearchAction","target":{"@type":"EntryPoint","urlTemplate":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/?s={search_term_string}"},"query-input":"required name=search_term_string"}],"inLanguage":"nl-NL"},{"@type":"Organization","@id":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/#organization","name":"La Fermata","url":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/","logo":{"@type":"ImageObject","inLanguage":"nl-NL","@id":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/#\/schema\/logo\/image\/","url":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/wp-content\/uploads\/2016\/03\/Fermata-logo.jpg","contentUrl":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/wp-content\/uploads\/2016\/03\/Fermata-logo.jpg","width":253,"height":121,"caption":"La Fermata"},"image":{"@id":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/#\/schema\/logo\/image\/"},"sameAs":["https:\/\/www.facebook.com\/lafermata.nl\/","https:\/\/www.instagram.com\/lafermatadelicatessen\/"]},{"@type":"Person","@id":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/#\/schema\/person\/fd3a56a22e4adc434d6c822572cbd9e7","name":"Ron van Kuijen","image":{"@type":"ImageObject","inLanguage":"nl-NL","@id":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/#\/schema\/person\/image\/","url":"https:\/\/secure.gravatar.com\/avatar\/8a0c867298e36d4d90be20459cf1055a?s=96&d=mm&r=g","contentUrl":"https:\/\/secure.gravatar.com\/avatar\/8a0c867298e36d4d90be20459cf1055a?s=96&d=mm&r=g","caption":"Ron van Kuijen"},"sameAs":["https:\/\/www.la-fermata.nl"],"url":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/author\/ron\/"}]}},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3590"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/2"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=3590"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3590\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/wp-json\/wp\/v2\/media\/3591"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=3590"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=3590"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.la-fermata.nl\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=3590"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}