No allergen information available.
Kruiden & sauzen
Gazpacho
Gazpacho
Gazpacho is een Spaans (voor)gerecht. Het is een koude soep van rauwe groenten en kruiden, meestal met tomaat, en in de originele versie beslist zonder vlees of bouillon.
Deze soep wordt niet verwarmd en wordt dus koud gegeten. Het gerecht wordt zowel als amuse, voorgerecht, hoofdgerecht, tapa of als tussendoortje gegeten.
Herkomst
De benaming gazpacho is mogelijk afkomstig van het Latijnse woord caspa wat staat voor restje of kleinigheid.
Een andere theorie is dat het woord is afgeleid van het eveneens Latijnse woord gazofiliacum wat zoiets als Schatgraven in een kerk betekent.
De herkomst van het gerecht is niet helemaal duidelijk. Een theorie is dat het gebaseerd is op een Romeins gerecht met azijn.
Een andere theorie is dat de Moren een gerecht met water, knoflook, olijfolie en brood introduceerden en dat gazpacho hierop doorontwikkeld is.
Maar mogelijk maakten Spaanse herders al voor het begin van de jaartelling een soort gazpacho.
Het is na verloop van tijd een belangrijk onderdeel geworden van de Andalusische keuken, met name rond de steden Córdoba en Sevilla.
Pas in de 19e eeuw werd het gebruikelijk om tomaten toe te voegen en dit werd ook het internationale gebruik.
Vandaar dat een gazpacho die buiten Spanje wordt geserveerd bijna altijd rood is.
- Inhoud: 750 ml
- koud gerecht
€ 4,98
13 op voorraad