Deze wijn is erg bijzonder. De wijn heeft een excentriek karakter met smaakelementen als aarde, paddenstoelen en teer naast rood fruit, viooltjes en rozenblaadjes. Het wijngebied Barolo is ongetwijfeld het bekendste wijngebied van Piemonte en misschien wel van heel Italië. Deze noordelijke en bergachtige regio grenst aan de Zwitserse Alpen in het noorden en de Franse Alpen in het westen. De naam Piemonte betekent in het Italiaans letterlijk ‘aan de voet van de bergen’. Na Sicilië is Piemonte de grootste regio in Italië.

Tussen oktober en april is het in Piemonte vaak erg mistig. De inheemse blauwe druif in het gebied die wordt gebruikt voor de Barolo wijn heet dan ook niet voor niets Nebbiolo. Nebbiolo is afgeleid van het woord ‘nebbia’, dat in het Italiaans nevel of mist betekent. Deze regio is zo bekend omdat hier sinds de 19e eeuw al grootste wijnen worden gemaakt van de Nebbiolo-druif.

barolo

Het hart van het Barologebied ligt in het dorpje La Morra. Barolo is uitsluitend afkomstig van een nauwkeurig omschreven gebied in de heuvels van de Langhe, voornamelijk rondom de gemeenten La Morra, Serralunga, Monforte en Barolo. Het gebied kent maar één DOCG, de Barolo DOCG (allerhoogste kwaliteitsnorm). Wijnen die worden gemaakt van druiven binnen de DOCG aangewezen wijngaarden, mogen zich Barolo noemen.

De selectie van de druiven gebeurt uiterst nauwkeurig. Dan volgt er een langzame vergisting waarbij er regelmatig wordt overgepompt voor goede extractie en structuur. De wijn rijpt twee jaar op hout en minstens één jaar op fles.

De Barolo is de sterkste wijn die wordt gemaakt van de Nebbiolo-druif. De wijn is rijk en zwaar van smaak, maar licht van kleur. Hij heeft uitgesproken tannines en een hoog zuurtegraad. Ondanks dat de Barolo behoort tot de absolute wereldtop, heeft deze wijn een smaakkarakteristiek die niet iedereen zal bevallen. Dit komt door de sterke en rijke smaak. Helaas zijn er ook wijnen in omloop die onder de naam Barolo gebotteld mogen worden, maar van zeer matige kwaliteit zijn. La Fermata verkoopt wel een prachtige Barolo die van hoge kwaliteit is. Het wijnhuis waar deze wijn vandaan komt heet Enrico Sarafino Barolo. Vind hem hier in onze webshop.

Wijn & Spijs
Deze wijn past perfect bij wild, vlees van de grill en van het spit en bij gerijpte kazen. Bij voorkeur moet de Barolo geserveerd worden bij 18-20°C en vervolgens decanteren of een paar uur voor serveren ontkurken.