Misschien is het wel de meest verrassende combinatie uit de Italiaanse keuken: vitello tonnato. Zacht kalfsvlees met tonijn combineren is een subliem idee geweest. Maar wie kwam met dit recept en wat schuilt er nog meer achter deze uitstekende ‘primo piatto’?

Sublieme combinatie
Het is feestelijk, heerlijk en gemakkelijk te bereiden. Krijg je eters over de vloer en wil je een lekker voorgerechtje maken dat niet te lang duurt? Maak dan een simpele maar hemelse vitello tonnato. Vitello tonnato is, in plakken gesneden kalfsvlees bedekt met een romige, mayonaise-achtigesaus die is gearomatiseerd met tonijn. In Italië is het over het algemeen een zomers gerecht dat als hoofdgerecht van een Italiaanse diner of als een buitengewoon lekkere antipasti wordt geserveerd.

Samen hebben vis en vlees niet altijd een ideaal huwelijk, maar in dit Italiaanse recept vormen zij twee perfecte partners. Het geheim van dit recept zit hem in het uitermate fijngesneden vlees. Er mogen absoluut geen dikke plakken kalfsvlees op het bord terecht komen. Daarnaast is het belangrijk om niet teveel tonijnsaus toe te voegen. Deze mag niet te dun of te dik zijn of een overheersende vissmaak hebben. Het lijkt nu misschien een precies werkje, maar dat valt reuze mee.

Oorsprong
Vlees en vis combineren in één gerecht, het is de inventieve Piemontese keuken gelukt! Voor dit dilemma heeft zij een ingenieuze oplossing bedacht. In het midden van de negentiende eeuw schrijft Pellegrino Artusi dit recept op in zijn boek La Scienza in Cucina e l’Arte di Mangiare Bene. Voor kalfsvlees van uitmuntende kwaliteit moet je naar Piemonte gaan. Hier worden sinds jaar en dag de grijs/wijt gekleurde runderen gefokt voor de vleesconsumptie.

Recept
Het gerecht is heerlijk als voorgerecht, maar vergeet niet dat de ingrediënten net zo lekker smaken op een Italiaans broodje.

broodjeVitelloTonnato

Pureer de tonijn en mayonnaise met een staafmixer of gebruik een keukenmachine. Breng de tonijnsaus op smaak met citroensap, peper en zout. Leg de rucola op een schaal of bord en drapeer hier de plakjes fijngesneden kalfsfrincadeau overheen. Voeg de tonijnsaus toe aan het vlees en bestrooi het gerecht met kappertjes, nog wat rucola en peper.

La Fermata
In onze winkel heeft u keuze uit een vitello tonnato als gerechtje of op een Italiaans broodje. Bestel hier vitello tonnato als maaltijd en hier ons heerlijke broodje.