Veel mensen zijn er dol op, de Italiaanse parmaham. De gedroogde rauwe ham komt uit de provincie Parma in Italië. Maar wist jij dat parmaham of op zijn Italiaans, Prosciutto di Parma, een beschermende naam is? Dit houdt in dat alleen die speciale ham, parmaham mag heten en aan de volgende voorwaarden moet voldoen:

– Tijdens de productie mogen er geen conserveringsmiddelen gebruikt worden. De parmaham bestaat dus uitsluitend en alleen uit vlees en zout.

– De parmaham is gemaakt van in Italië geboren en getogen varkens. Deze varkens moeten minstens negen maanden oud zijn en minimaal 160 kilo wegen.

– Een deel van de voeding van deze varkens moet bestaan uit de wei die bij de productie van parmezaanse kaas over blijft.

– De parmahammen moeten minimaal twaalf maanden in de bergwinden drogen en dit gebeurt alleen in de provincie Parma vanwege het specifieke klimaat.

Aan de ham worden maar drie ingrediënten toegevoegd. De ingrediënten zijn lucht, tijd en een beetje zout. De hammen worden namelijk zo natuurlijk mogelijk geproduceerd. De makers die de hammen nog met de hand zouten, gebruiken dan ook nooit een korrel teveel.

Parmaham

Het productieproces van de parmaham neemt minimaal anderhalf en soms wel drie jaar in beslag. Nadat de hammen zijn gezout, worden de hammen gekoeld, gewassen en te drogen gehangen. Na een aantal maanden smeren de makers de onderkant van elke ham in met een mengsel van vet en peper. Dit voorkomt dat de ham uitdroogt. Hierna gaan de hammen de droogkamer in. Soms hangen ze hier nog twee jaar om te kunnen rijpen. Al deze stappen leveren uiteraard een ‘ham cum laude’ op. De échte parmaham is te herkennen aan de vijfpuntige kroon op de ham of de verpakking. Een ham met een kroon voldoet dus aan alle gestelde eisen van een parmaham. Ook bij La Fermata is de parmaham te herkennen aan deze kroon.

Bij La Fermata is de parmaham met de relatief zoetige, milde smaak, los te bestellen in plakjes, maar ook op een heerlijk broodje met mozzarella daarbij. Het is een favoriet onder de vaste klant. Ook verkopen wij een heerlijke Italiaanse pizza met parmaham. Kom deze lekkernijen snel eens proeven!

Kijk voor meer lekkere hammen in onze webshop. Tot ziens bij La Fermata.